Διογένης, 410-323 π.Χ.

Η στάση απέναντι στην εξουσία πρέπει να είναι ίδια με τη στάση απέναντι στη φωτιά: να μην στέκεσαι ούτε πολύ κοντά , για να μην καείς, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσεις.

3/9/11

Ο «Homo Erectus» ήταν τεχνίτης με νοητικές ικανότητες;Ο «όρθιος άνθρωπος» (Homo Erectus) ήταν σε θέση να κατασκευάζει λίθινα εργαλεία, χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους κατεργασίας της πέτρας, όπως αποδεικνύεται από νέα ευρήματα που εντόπισαν επιστήμονες στην Ανατολική Αφρική, η ηλικία των οποίων υπολογίζεται σε 1,8 εκατομμύρια χρόνια.
Αμερικανοί και Γάλλοι ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Κρίστοφερ Λεπρ από τα πανεπιστήμια Ράτγκερς και Κολούμπια, ανακάλυψαν κοφτερούς χειροπελέκεις από ηφαιστειακές πέτρες στις όχθες της Λίμνης Τουρκάνα στην Κένυα.
Τα ευρήματα που ήρθαν στο φως προκαλούν έκπληξη αλλά και απορία στους επιστήμονες οι οποίοι αναρωτιούνται αν ο μακρινός πρόγονός μας Homo Erectus διέθετε τις κατάλληλες νοητικές ικανότητες για την ανάπτυξη της εξελιγμένης μεθόδου κατασκευής λίθινων εργαλείων.
Από τη χρονολόγηση των ευρημάτων, που έγινε σε σύγχρονα παλαιομαγνητικά εργαστήρια, προέκυψε ότι η ηλικία τους είναι 1,76 εκατομμύρια έτη, δηλαδή παλαιότερα από εργαλεία της αχελαίας περιόδου που είχαν βρεθεί στην Ινδία και στο Κόνσο της Αιθιοπίας.
Τα εργαλεία που κατασκεύαζαν οι Homo Erectus αποτελούσαν πολύτιμα σύνεργα στο κυνήγι και τους έδιναν τη δυνατότητα να τεμαχίζουν μικρά και μεγάλα ζώα, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση των διατροφικών τους συνηθειών σε ποσότητα και ποιότητα.

πηγη: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου