Διογένης, 410-323 π.Χ.

Η στάση απέναντι στην εξουσία πρέπει να είναι ίδια με τη στάση απέναντι στη φωτιά: να μην στέκεσαι ούτε πολύ κοντά , για να μην καείς, ούτε πολύ μακριά για να μην ξεπαγιάσεις.

8/8/10

Εμιλιάνο Ζαπάτα: ο μεγάλος επαναστάτηςΟ Εμιλιάνο Ζαπάτα Σαλαζάρ υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της Μεξικανικής Επανάστασης των ακτημόνων εναντίον του τότε προέδρου της χώρας Πορφίριο Ντίαζ. Ο μεγάλος επαναστάτης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να βγουν οι Μεξικανοί αγρότες από την εξαθλίωση οργανώνοντας και διοικώντας μια σημαντική επαναστατική δύναμη, με την ονομασία «απελευθερωτικός στρατός του νότου».
Ο Ζαπάτα γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου 1879, στο χωριό Ανενκουίλκο της πολιτείας Μορέλος. Ήταν mediero (επίμορτος καλλιεργητής) και εκπαιδευτής αλόγων. Υπηρέτησε στο στρατό για επτά μήνες. Σαν Πρόεδρος του συμβουλίου του χωριού του, έκανε εκστρατεία για την αποκατάσταση των εδαφών του χωριού που δημεύθηκαν από τα hacendados (τσιφλικάδες). Το σύνθημά του ήταν «Tierra Υ Libertad» (γη κι ελευθερία).
Το Νοέμβριο του 1910, η εξαθλίωση των αγροτών οδήγησε σε εξέγερση με αρχηγό τον Μαδέρο και ο Ζαπάτα τάχθηκε στο πλευρό του. Μεταξύ 1910 και 1919, συνέχισε να παλεύει για τη γη και την ελευθερία των ακτημόνων, επαναστατώντας ενάντια σε οποιονδήποτε αντιτιθόταν στο σχέδιο «Ayala» (αγιάλα) το οποίο προέβλεπε πως τα κλεμμένα εδάφη έπρεπε να επιστραφούν, τα τσιφλίκια να απαλλοτριωθούν στο τρίτο της αξίας τους και η γη των τσιφλικάδων που θα εναντιώνονταν θα κατασχόταν.
Στις 10 Απριλίου 1919, ο Ζαπάτα έπεσε θύμα ενέδρας κατά τη συνάντησή του με έναν στρατηγό που υποτίθεται ότι ήθελε να προσχωρήσει στην επανάσταση και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τις κυβερνητικές δυνάμεις.


πηγη: tvxs.gr

2 σχόλια:

 1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ!

  ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ, ΑΦΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ JIM MORRISON!!!

  ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΜΠΑΝΕΡΣ, ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ!

  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ :)

  ΦΙΛΙΚΑ, ROCK 'N' METAL WHISPER
  http://cratermusic.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Υπέροχο το κείμενο σου
  Τσέκαρε και το δικό μου στο ιστολόγιο μου
  http://enallaktikiprotasi.wordpress.com/
  ΥΓ
  Η επανάσταση και η αγάπη προς την ελευθερία δεν σβήνει ποτέ

  ΑπάντησηΔιαγραφή